Pääkirjoitus 1/2010 – rautaista luettavaa

Vanhojen koneiden sekä niihin liittyvien tarinoiden taltioiminen on myös maamme historian tallentamista.

Kukapa meistä ei ole pikkupoikana kiivennyt pillarin telaketjun päälle seisomaan päästäkseen kurkistamaan ison koneen ohjaimiin, tai poikennut omin luvin rakennustyömaalle vain nähdäkseen isot koneet lähietäisyydeltä – ja saanut sitten kotona selitellä vaseliinitahroja sormissa ja petroolinkatkua vaatteissa. Innostus astetta tai paria suurempiin työkoneisiin on syttynyt useimmille harrastajille jo hyvin nuorena, jollei sitten verenperintönä suoraan alalla työskentelevältä isäukolta. Yllättävän moni on myös tehnyt näiden koneiden parissa koko työuransa siitä huolimatta, että kevyempiäkin hommia olisi ollut tyrkyllä. Tuskin kukaan osaa tarkalleen selittää, mistä elementeistä koostuu intohimo, joka saa miehen harrastamaan eläkeiässä juuri niitä samoja laitteita, joiden ohjaimissa on viettänyt lukemattomia työtunteja.

Nostalgian ohella vanhojen koneiden harrastukseen liittyy myös syvällisempiä arvoja, sillä se Suomi, jonka tänään näemme, on rakennettu kovalla työllä ja kovilla koneilla. Näiden koneiden sekä niihin liittyvien tarinoiden taltioiminen on myös maamme historian ja kulttuurin tallentamista. Maanrakennus- metsä- ja maatalouskoneet ovat usein hyvin haastavia entisöitäviä, eikä niiden säilytystä ja ylläpitoakaan voi aivan postimerkkeilyyn verrata. Useimmissa tapauksissa kone kuitenkin kunnostetaan ja säilytetään täysin yksityisin varoin ja talkoilla tehden. Uskon ja tiedän, että tulevat sukupolvet tulevat arvostamaan tätä työpanosta, vaikka se ei vielä tänään saa ansaitsemaansa kunnioitusta osakseen varsinaisen harrastajapiirin ulkopuolelta.

Vanhat Koneet on uusi aikakauslehti, jonka tarkoituksena on kertoa ihmisille paitsi näistä upeista koneista, myös ihmisistä niiden takana. Meitä kiinnostaa, millaiset ihmiset ovat aikanaan tehneet töitä näillä laitteilla, ja millaisia haasteita niiden kanssa eläminen on eteen tuonut. Meitä kiinnostaa myös se, miten ja missä vanhoja koneita kunnostetaan ja millaisia ongelmia entisöintityön aikana on harrastaja joutunut ratkomaan.

Tämän lehden takana on joukko erilaisen taustan omaavia ihmisiä, joita yhdistää kiinnostus vanhaan tekniikkaan sekä historiaan. Yksi asuu itse maaseudulla ja elää arkeansa maatalouden laitteiden keskellä, toinen liikennöi päivätyökseen raskaan kaluston ratissa ja onpa joukossa perinteisen käsityöammatin harjoittajiakin. Useamman kaverin tallista tai pihamaalta löytyy Vanhojen Koneiden sivuille hienosti sopivaa kalustoa. Toimituksen väki kiertää myös innokkaasti alan tapahtumia, joten vedä hihasta kun tavataan ja kerro mistä juuri sinä haluaisit lukea. Toiveita, kehitysideoita ja juttuehdotuksia voi lähettää myös sähköisen tai perinteisen postin välityksellä ja puhelimellakin saa kiinni – tämä lehti on tekijöidensä näköinen, mutta lukijoille tehty.

Lue koko artikkeli lehdestä! Tilaa kotiisi | Etsi lähin myyntipiste